19 Ağustos 2015 Çarşamba

9.Üye Kayıt Formu Hazırlayıp Veri Ekleme ,Silme İşlemleri

Üye Kayıt Formu Hazırlayıp Veri Ekleme,Silme İşlemleri

PHP ile veritabanı uygulamalarında, genel olarak yapılacak işlemler. Veritabanına veri kaydetme, veri listeleme, veri düzenleme ve veri silme işlemleridir. Bu işlemlerden ilk olarak veritabanına veri kaydetme konusunu inceleyeceğiz.
  
**Üye giriş formu hazırlamaya başlayalım ilk önce üye olma kısmıyla başlangıcı yapalım.
























*Yazdığımız bu kodların çıktısı aşağıdaki gibidir.
















*Şimdi giriş yapılabilmesi için giris.php isimli dosyamızı açıyoruz kodlarımızı yazmaya başlıyoruz.



















*Giriş yapılması için giriş panelimizi de oluşturduk.

*Giriş yapan kişinin admin olma durumunu bu kodlarla kontrol ediyoruz.


   *Admin olarak giriş yapıldığında ve admin sayfası.



*Admin sayfasında Üyeler ,Üye silme, Kategorilere yapılabilecek değişiklikler yer alıyor.


*Kullanıcı adının veya şifrenin yanlış olma durumunda hata mesajı veriyor.


*Kullanıcı adı ve şifresi doğru olan kullanıcının sayfasında profil bilgileri görünüyor.

*Kullanıcı girdiği bilgilerini değiştirmek isteyebilir.Güncelle butonu bu değişiklikler için guncelle.php adında dosyamızı oluşturup  kodlarımız şu şekilde yazıyoruz:






*Güncellemek istediğimiz bilgimizi tekrar düzenleyip gönder butonuyla güncellemiş oluyoruz.

  *Şimdi kayıtlı üyelerin listesini nasıl oluşturacağımıza bakalım.uyeler.php isimli dosyamıza kodlarımızı yazıyoruz.



*Açtığımız uyeler.php dosyasının çıktısı:


*Kayıtlı üyeleri silmek için;

*Silme işlemi sonucu;



*Ve kayıtlı bir üyeyi silmiş olduk.

*Şimdi sıra kategori eklemede kodlarımızı şu şekilde yazıyoruz.

*Kodlarımızın çıktısı;


*Kategorilerin başarıyla eklenip eklenmediğini giriskontrol.php isimli dosyamızdaki kodlarla yapıyoruz.


*Kayıtlı olan kategori ve sayfaları görmek için;



*Kodumuzun çıktısı;

*Şimdi bu kategoriye sayfa eklemek için kodlarımızı yazalım.






*Kategoriden sayfa ekleme olayını da bu şekilde yapıyoruz.

*Sayfa ve Katagoriyi silmek istersek peki? Onun içinde sil.php isimli dosyamıza kodlarımızı yazmaya başlayalım.



***Projemizi bu şekilde oluşturuyoruz Üye Kayıt Formumuz hazır :)***



















9 Ağustos 2015 Pazar

10.PHP Komutlar ve Döngüler


                 PHP Komutlar ve Döngüler


   Döngüler sayesinde bir kod bloğunu istediğin kadar ard arda tekrarlayabilirsin. PHP’de 4 tane döngü mevcut, her biri aslında teknik olarak aynı şeyi yapıyor sadece kullanımları farklı. En çok kullanışlı olan While ve for döngüsüdür.
Döngüler hem çok eğlenceli, hem en işe yarar ifadelerden birisi. Sonsuz döngüye girme gibi riskleri olsa bile PHP’nin varsayılan çalışma zamanı limiti bu riski ortadan kaldırıyor.
Basit bir kod bloğu ve döngüler sayesinde harika işler başarabilirsin. Mesela toplu güncellemelerde ve liste gibi yerlerde döngüler kullanılır.

*While döngüsü

While döngüsünün koşul olayı if ifadesi ile aynı diyebiliriz. İçerisine yazacağımız koşul doğru olduğunda kod bloğunu çalıştıran if ifadesinde olduğu gibi whilede aynı şeyi yapar. Tek farkı döngü olduğu için koşul doğru olduğu sürece tekrarlar.
Yukarıdaki örnek sonsuz döngüye girer, yani hatalıdır. Koşula $sayi değişkeni 10’a eşit olduğu sürece kod bloğunu ard arda çalıştır dedik. Döngüden önce $sayi değişkenine 10 değerini verdiğimiz için ve değerini hiç değiştirmediğimiz için döngü sonuza kadar döner.
Peki nasıl sınırlı ve kontrollü bir döngü yapacağız? Bu sorunun cevabıda gayet basit. Eğer döngü boyunca koşula yazdığımız değerlerin değişmesini sağlarsak döngüde belli bir dönüşten sonra durur. Hemen buna da bir örnek gösterelim.









Ekranda Döngü 0 Döngü 1 Döngü 2 Döngü 3 Döngü 4 yazar ve durur. Önce $sayi adında değişken oluşturup 0 değerini verdik, while döngümüzün koşulunada $sayi değişkeni 5 den küçük olduğu sürece dön dedik, kod bloğunun içerisine ise echo ile bir çıktı verdirdik ve hemen sonrasında $sayi değişkeninin değerini 1 arttırdık. Bu sayede her çalışmasında değer 1 artacak ve 5. çalışmasında duracaktır.

While için son örnek olarak birde matematiksel hesap yaptıralım:

















Ekranda 362880 yazar. Burada $sonuc değişkenini her döngüde 1 arttırarak çarptık. Yani ilk olarak 1*1 sonrasında 1*2, sonra 2 * 3 … şeklinde sayı 10 dan küçük olana kadar çarptık.

*For döngüsü

For döngüsü belirli sayıda dönecek olan kodların kullanımında kullanışlıdır. For döngüsüne 3 parametre girilir. Birinci parametre döngüde kullanılacak olan değişkeni ve değerini tanımlar, ikinci parametre whilede olduğu gibi koşulu belirtir, üçüncü parametre ise her döndüğünde yapacağı işlemi belirtir.









*Do … While Döngüsü

Bu döngü diğerleri gibi pek fazla kullanılmaz, ama yine de bilmekte fayda var. Do While döngüsü aslında While döngüsünün koşul olayı ile aynı tek farkı; döngü koşul geçerli olsun ya da olmasın en az 1 kere çalışır. yani kod bir kere çalıştıktan sonra 2. dönmede koşulu kontrol eder, tüm espirisi budur.





*Break ifadesi ile döngüleri durdurmak

Döngüleri sadece koşullar geçersiz olduğunda değil istersen break ifadesi ile istediğin yerde de durdurabilirsin. Örneğin deneme yanılma yolu ile çok uzun sürecek bir döngünün içindeyken aradığın şeyi bulduğunda döngünün daha fazla devam etmesini engelleyebilirsin.
Break türkçe anlamı kırmakdır. Yani döngüleri break ile istediğim yerde kırabiliriz. Hemen örnek bir kullanım gösterelim:




Ekranda 012345 yazar.
Burada 100 kez dönecek olan bir for döngüsü yaptık ve her döndüğünde ekrana sayıyı yazmasını istedik. Ama aynı zamanda içine bir koşul daha koyduk, eğer sayi değişkeninin değeri 5 olur ise break ifadesini çalıştır. Yani 100’e kadar dönecek olan bir döngüyü break ile istediğimiz yerde durdurduk.

*Foreach Döngüsü 

For döngüsü gibi yaygın kullanılan bir diğer döngü de foreach döngüsüdür. foreach, dizi (array) ve koleksiyon (collection) tabanlı nesnelerin elemanları üzerinden ilerleyen, iterasyon gerçekleştirerek bu elemanlara erişip iş katmanınızı oluşturabileceğiniz bir döngüdür.
Bu döngünün genel kullanımı aşağıdaki gibidir: